13 november 2009

Ché


Heel vaak kom je het bekende plaatje van het reliëf van de man met de baard en de zwarte baret, op de rode achtergrond tegen, op petten T-shirts en cd hoesjes. Hij is vooral heel populair bij de jongeren. Al weten de meesten niet waar het voor staat. Er zijn nu zelfs persiflages met Barack Obama of de Chinese president Hu Jintao te krijgen, die gebaseerd op de afbeelding van Ernesto Guevara. Maar wat betekende die afbeelding ook alweer? Iets met Cuba en een revolutie??
Meer antwoorden kon ik op deze vragen ook niet geven tot ik de film Che met
Benicio Del Toro heb gezien.

De film of miniserie maar documentaire zou je het ook kunnen noemen duurt maar liefst 4 uren en is gebaseerd op de memories van Ernesto Guevara. Het geeft als het goed is dus antwoord op die vragen. In een hele kleine vogel vlucht voor de gene die de kennis zo 123 niet paraat hebben.

De hele film, die bestaat uit 2 dvd’s, en is een chronologisch verhaal van het leven en gebeurtenissen van Ché of wel Ernesto Guevara.

Ernesto Guevara beter bekend onder de naam Che Guevara, was een Argentijns revolutionair en Cubaans guerrillaleider. De bijnaam Che kreeg hij gedurende zijn verblijf in Guatemala. In Latijns-Amerika wordt de kreet "Che" gebruikt om iemands aandacht te trekken; het kan vrij vertaald worden als 'vriend' of 'maat'. "Che" wordt ook gebruikt als bijnaam voor iemand uit Argentinië.

Hij wordt tijdens een etentje benaderd door een nog zeer jonge Fidel Castro. Wil hij mee werken en denken aan een revolutie en staatgreep in Cuba? Zo wordt de dokter een guerrillaleider, die samen met een grote groep revolutie strijders zich schuilhoudt in de bossen en stukje bij beetje meer macht krijgen tot de laatste grote strijd in Santa Clara.
De tweede dvd laat het vervolg zien dat Ché ook een revolutie probeert op te zetten in Bolivia. Dit echter zonder veel succes en met een tragische afloop.

Ondanks dat het een interessant verhaal is, en het heerlijk kan zijn om een hele middag of avond op de bank te bivakkeren. Blijft het een hele zit. Wat na mijn mening een heel stuk korter had gemogen en gekund. Neem bijvoorbeeld de film Defiance, daarin lukt het de makers ook de grillige sfeer van overleven en spanning in anderhalf uur neer te zetten. Juist doordat het in Ché zo uitgebreid is gedaan, wordt het heel langdradig en bijna saaie film. Pas na 1,5 uur van de eerste dvd komt er wat spanning en actie. Dan moet je de 2e dvd weer drie kwartier geven om boeiender te worden.

Nu is de film bijna net zo lang en saai als de geschiedenis lessen van vroegen op school.

trailer:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie op de filmkijker