6 november 2009

Brüno

Afgelopen week is de zeer spraakmakende film Brüno op DVD en Blu Ray uitgekomen. Sacha Baron Cohan die bekent is geworden van zijn typetjes Borat en Ali G, speelt nu dus Brüno. Een fictieve overdreven homoseksuele Oostenrijkse modejournalist die voor ‘Funkyzeit mit Bruno’ naar modeshows en modewinkels gaat. Door zijn klungeligheid raakt hij zijn baan kwijt en gaat dan zijn geluk zoeken in Amerika. Hier doet hij werkelijk ALLES om beroemd te worden.

Dit klinkt op zichzelf niet als een fantastisch verhaal of legendarische film. Maar slechts een deel van de scènes zijn echte acteurs, in andere scènes zijn mensen onder valse voorwendselen of mogelijk in het geheim gefilmd (hoewel de goede technische kwaliteit aan dat laatste doet twijfelen). Sommige van deze mensen hebben bekend gemaakt verontwaardigd te zijn, of dreigen zelfs met een proces.

Je begrijpt dit zijn aparte en soms schokkende beelden geworden. Waarbij je soms met werkelijk plaats vervangende schaamte weg wilt kruipen in een hoekje van je bank, of achter een kussen. Toch moet ik wel mijn bewondering uitspreken; dat hij zo goed in zijn rol blijft, en deze ook tot bijna angstige perfectie weet neer te zetten.

Bruno oftewel Sacha Baron Cohan geeft zelf aan met deze film een statement te willen maken tegen de antihome bewegingen in Amerika en de belachelijke dingen die Amerikaanse ouders doen om zelf of hun kinderen beroemd te krijgen. Ik moet zeggen dat lijkt me wel gelukt, hoewel de homobeweging niet allemaal even blij zijn met de manier waarop hij dit heeft gedaan.

Het verhaal gaat dat Brüno echt is beschoten door een paar Amerikaanse jagers tijdens hun kampeertripje bij de opnames. Waarbij hij midden in de nacht in zijn blote –koekoek- ging miepen dat er een spin in zijn tent zat. Vraag je dan ook niet stiekem een beetje om beschoten te worden..?

Ook de scene in het midden oosten blijken niet geheel zonder gevaar te zijn verlopen. Daar kon hij ook maar op het nippertje ontsnappen aan een woedende menigte. Kort om een film met voldoende actie, en werkelijk hilarische momenten.

Bruno weetjes:
- Brüno werd goed ontvangen bij het publiek en bracht alleen al in de Verenigde Staten ruim 30 miljoen dollar op in het openingsweekend.
- In België kreeg de film het KT-label ('Kinderen Toegestaan') met vermelding "12 en ouder". Dit leidde tot enige discussie en geschokte reacties.
- In Nederland was de film enige weken in omloop met de classificatie 12 jaar en ouder, maar die werd na klachten gewijzigd in 16 jaar en ouder.
- In Groot-Brittannië heeft men een aangepaste versie gemaakt voor 15 - 18-jarigen. (Ik ben benieuwd hoe die er uit ziet..
- In Oekraïne werd de film verboden wegens het taalgebruik, de zichtbaarheid van geslachtsdelen en seks tussen homo's in de film.

trailer:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie op de filmkijker