1 augustus 2009

The boy in the striped pyjamas

Om het drie luik over de tweede wereld oorlog compleet te maken, nog een film vanuit een ander perspectief verfilmt.

Over de Holocaust zijn als ontelbare films gemaakt, dit is echter geen reden om je neus op te halen, want mark Herman kiest in The boy in the striped pyjamas (naar de bestseller van John Boyne) voor een ongebruikelijke en vooral heel boeiende invalshoek. Nu gezien vanuit een klein Duits jongetje en zijn beleving van de verschrikkelijke dingen van toen.

Als Bruno op een dag thuis komt, krijgt hij het nieuws te horen dat zijn vader een trotse legerofficier een promotie heeft gekregen. Daarbij hoort alleen wel een verhuizing. Als ze het nieuwe huis betrekken ziet hij vanuit zijn slaapkamer raam een rare boerderij, waar iedereen in pyjama loopt.

Zijn beeld wordt daarbij nog bevestigd als een van die gekke boeren, verteld dat hij voor dat hij hier kwam een arts was. Op een dag gaat Bruno op ontdekkingsreis en komt zo bij de grote hekken om de boerderij of, zoals hij daarna snel hoort, het werkkamp. Daar zit een jongetje Schmuel aan de andere kant van het hek, ook al met zo’n rare pyjama, ze sluiten vriendschap.

Bruno veraard het joodse jongetje, en wil dit goed maken door samen met hem in het kamp op zoek te gaan naar de vader die sinds een dag niet meer gezien is. Je voelt dan aan je water dat het niet goed kan aflopen. Dus zakdoekjes bij de hand……..

Ondanks dat de locatie van de film nooit officieel bekent is gemaakt, weet je door de beelden dat het om Auschwitz gaat.

De film heeft veel weg van de met Oscars bekroonde film “La vita é Bella. Waarin net als bij deze film de kinderlogica geniaal is neer gezet.
Persoonlijk vond ik de acteurs op uitzondering van de kleine hoofdrol speler duidelijk geacteerd over komen. Ook deze keer in vergelijking met de eerdere oorlog film weer alles in het Engels gesproken. Hoewel ik het in deze film niet zo storend vond als in Valkyrie, waar in het mij echt irriteerde.

Geen echte feel-good movie maar zeker een aanrader als je de kijk op de holocaust compleet wil maken.

trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie op de filmkijker