9 juli 2009

Valkyrie

Ik geef de film een 8.

Na een groot succes te zijn geweest in de Nederlandse bioscopen, hij staat op de tweede plaats van meeste bezoekers aantalen direct na ‘The benjamin button’, is Valkyrie dan nu eindelijk thuis te bekijken.

Een veel besproken film, omdat er naast de bekende en ‘sexy’ Tom Cruise ook twee bekende Nederlandse actrices (Clarice van Houten en Halina Reijn) in spelen.

Duitsland tijdens WO II, we zien een trouwe en trotse Kolonel von Stauffenberg zijn hardnekkige twijfels over Hitlers macht over zijn geliefde vaderland opschrijven. Een plotselinge aanslag, maakt dat de legerkolonel ernstig gewond raakt, hij verliest zijn hand en oog. Toch zet hij zijn militaire dienst voort in de hoop dat iemand Hitler weet te stoppen, voordat Europa en Duitsland geheel vernietigd worden. Terwijl hij herstelt van de zware verwondingen die hij heeft opgelopen, sluit Stauffenberg zich in 1943 aan bij een bestaande Duitse verzetssamenzwering. Deze bestaat uit een groep belangrijke mannen die tot de hoogste machtsregionen zijn doorgedrongen. Von Stauffenberg bedenkt een slim en ambitieus plan om Hitler om de tuin te leiden en de macht over Berlijn het kloppende hart te grijpen. Zou het ze lukken om het noodplan, operatie Valkyrie in werking te zetten?

Hoewel de geschiedenis het einde van de film al heeft verklapt, is de spanning in Valkyrie - de titel verwijst naar een stuk van Hitlers favoriete componist Richard Wagner - bijna ondraaglijk. Want hoe zou de wereld eruitzien als gebeurtenissen een andere wending hadden genomen?

Daarnaast heeft deze film ook nog heel wat te weeg gebracht, want met een budget van 80 miljoen dollar, een Duitse triomf geschiedenis in het Engels vertolkt en met een in de hoofdrol spelende Amerikaan, die een Duitse verzetsheld speelt, wilde het Duitse ministerie van defensie eerst niet zijn medewerking verschaffen. In september 2007 werd gelukkig alsnog toestemming verleend voor opnamen in het bendlerblock- gebouw in Berlijn, het gebouw waar in de Tweede Wereldoorlog de leiding van de wehrmacht gevestigd was.

Kort om een film vol van vergeten heroïek en met voldoende stof tot nadenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie op de filmkijker