24 juli 2009

Defiance


“Our Revenge is to live!!!”

Zijn de befaamde woorden van Tuvia Bielski (Daniel Craig o.a. bekent als 007) en ze spreken boekdelen.
Hij heeft net zijn ouders , vrouw en kind verloren aan anti-joodse wreedaardigheid van de overgelopen regiopolitie. Hij weet te ontsnappen met zijn 3 jongere broers naar het dichte en veiligere bos. Daar zwerven veel meer ontsnapte joden rond. Samen vormen ze een groep en wordt hij ongewild aangewezen als leider. Overal komen opeens meer mensen vandaan en de groep wordt steeds groter. Hij bestaat op het einde uit bijna 1200 personen.

Zijn broer Zus is het niet eens met zijn conservatieve manier van aanpak, en gaat liever mee vechten met de Russisch guerrilla strijders. Tuvia voelt zich verantwoordelijk voor de groep en probeert hen zo goed mogelijk door de koude strenge winter te helpen. Met alle gevolgen van dien.

Inderdaad al weer een Holocaust verhaal met een waargebeurde achtergrond. Maar wanneer je dit echter vergelijk met “Valkyrie” of andere soort gelijke films vond ik persoonlijk deze film vele malen indrukwekkender en spannender. Hij belicht het eens van een geheel andere kant.

De film komt geloofwaardig over door de goede mix van Pools, Russisch en Engels met duidelijke oostblok accenten, dit in tegenstelling tot Valkyrie. Die totaal niet geloofwaardig over kwam.

Toch vind ik het jammer dat ze in de hoofdrol gekozen hebben voor Daniel Craig. Hij weet de rol goed neer te zetten, en acteren kan hij. Maar met die fel blauwe ogen en dat blonde haar komt hij toch weinig joods over, zeker niet naast alle tegenspelers die daar duidelijk wel op gecast zijn.

Een aanrader zelfs als je aan het “o, nee niet weer een WO-II verhaal- syndroom” leid.

Ik geef de film een 8.

trailer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie op de filmkijker