19 juni 2009

Slumdog Millionaire


“Goede avond dames en heren, welkom bij ‘Who Wants To Be A Millionaire?’

“Dan nu voor de laatste vraag voor 20 miljoen roepie”

“Hoe raakte de Jamai Malik tot aan de laatste vraag van 20 miljoen roepie?”

Is dat antwoord:
A. Hij speelde vals.
B. Hij had geluk.
C. Hij is een genie.
D. Het stond in zijn lot geschreven.

Weet u het antwoord? Dan kunt u onderaan dit stuk reageren!!

De 18 jarige Jamai Malik is een wees die is op gegroeid in de slopenwijken van Mumbai, voormalig Bombay, de grootste stad van India. Hij staat op het punt om als een van de eersten in de Indiaanse versie van het tvprogramma ‘Who Wants To Be A Millionaire?’ met de hoofdprijs van 20 miljoen roepie(bijna €300.000) naar huis te gaan. De presentator vertrouwt het niet en vermoed dat hij vals speelt, hij laat de jongen oppakken en hartgrondig verhoren. Daar begint dan ook de film.

We zien hoe een jonge, kleine en een beetje sullige man, met grote puppy ogen aan de tand wordt gevoeld door de politie. Het bewijs materiaal wordt erbij gehaald… een oude tv met een video recorder, met daarop de beelden van de afgelopen show waarin hij zo dicht bij de laatste vraag van 15 miljoen roepie kwam. “vertel nu maar eens hoe jij aan die antwoorden kwam!”
Jamai neemt ons in zijn verhaal mee door zijn harde leven als zwervend kind in de straten van Mumbai, waar hij bij toeval op de juiste antwoorden stuit.

Het is een mooie en realistische en meeslepende film, met schitterde close ups en spannende achtervolgingen. Maar voornamelijk het originele, bijna sprookjesachtige verhaal met o.a. humor, drama en liefde is geweldig bij deze film. Ik geef de film een 9.

Niet voor niets is dit ook de eerste film na Schindler’s List die de prijs voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario won bij zowel de Golden Globes, BAFTA’s en Oscars.
In totaal heeft deze film
4 Golden Globes, 8 Oscars, en 7 BAFTA’s gewonnen.
Dat terwijl de film bijna niet eens bij de Oscar uitreikingen aanwezig zou zijn. De studio wilde ‘m namelijk niet meer uitbrengen, tot plots de reddende engel Fox Searchlight in Amerika op dook. Zij zorgden nog wel voor een release, met alle gevolgen van dien. Het heeft iets van de bijzondere levenscyclus van de hoofdpersonage van de film.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie op de filmkijker